معرفي ایستگاه
ايستگاه تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي نيشابور در سال 1360، با تكثير بذر پنبه و سپس اجراي طرح هاي تحقيقاتي در زمينه گياه زراعي پنبه، فعاليتش را آغاز كرد. از سال 1364 با جذب كارشناسان، فعاليتهاي پژوهشي انسجام بيشتري يافت بهطوري كه در سال 1372، فعاليتهاي پژوهشي اين بخشها در سطحي معادل 3/11 هكتار در دست اجرا بود. اين ايستگاه داراي دو مزرعه تحقيقاتي به شرح زير ميباشد:
مزرعه شماره1 (فاروب رومان): اين مزرعه در2 كيلومتري شمال مركز شهرستان (كيلومتر 2 جاده اردوگاه باغرود) واقع شده و داراي 113 هكتار مساحت و يك حلقه چاه عميق داير ميباشد. كليه طرحهاي تحقيقاتي و فعالیتهای تولید بذر در اين مزرعه انجام ميشود. با توجه به نتایج آنالیز شیمیایی نمونه آب، مقادیر شوری و کلر و سدیم در حد مجاز و در طبقه بندی C3S1 میباشد . بافت خاك منطقه بهطور كلي، رسوبي و بافت خاك اين مزرعه رسي لومي با عمق زياد است.
مزرعه شماره 2 ( فيض آباد): مساحت اين مزرعه 119 هكتار است كه حدودا در 58 درجه و 32 دقيقه طول شرقي و 13 دقيقه عرض شمالي، در 15 كيلومتري جنوب غربي شهرستان و در مسير جاده سراسري نيشابور–تهران واقع شده است. آب مورد نياز اين مزرعه از دو حلقه چاه موجود تامين شده كه از نظر طبقهبندي براي آبياري، در كلاس C4S1 قرار مي گيرد. بدلیل شوری آب این ایستگاه فعالیتهای پژوهشی و تولید بذر در آن متوقف شده است اما فعالیتهای پژوهشی مرتبط با شوری در آن قابل انجام است.
توليد بذر هيبريد سورگوم علوفهاي رقم اسپيد فيد (Speed Feed) براي اولين بار در اين ايستگاه و شهرستان در سطح 100 هكتار شروع شد. همچنين، از سال 1385 توليد بذر يونجه همداني در طبقه اليت و مادري در اين ايستگاه شروع شد (با بازنشسته شدن محقق مربوطه در سال 1395 تحقیقات این بخش متوقف شده است). در دو بخش حبوبات و سبزي و صيفي، عمده محورهاي تحقيقاتي شامل بررسي مقاومت به بيماري برقزدگي و تحمل به سرماي پائيزه در نخود، بالا بردن مدت زمان انبارمانی و انتخاب تودههای برتر روز بلند پياز براي استان و کشور و انتخاب و بررسی بر روی تودهها و لاینهای برتر بادمجان قلمی استان و كشور ميباشد (با بازنشسته شدن محقق مربوطه در سال 1396 تحقیقات این بخش متوقف شده است).
در حال حاضر عمده فعاليت هاي تحقيقاتي ایستگاه ( فاروب رومان) در ارتباط با غلات و پنبه و در زمينه به نژادي و اصلاح و معرفي ارقام جديد، اجراي طرح ها و پروژه هاي بهزراعي بر حسب نياز منطقه و توليد بذر ارقام معرفي شده و اميدبخش گندم مي باشد. در بخش غلات، ايستگاه نيشابور يكي از معدود مناطقي در کشور است كه تحقيقات مرتبط با تنش خشکی گندم در آن اجرا می شود و در معرفی ارقام پر محصول و متحمل به تنش خشکی آخر فصل گندم مانند ارقام ترابی، سیروان، طلایی، امین ، فرین و دانش نقش مهمی ایفا کرده است. علاوه بر این، با انجام پروژه های ملی جو، این ایستگاه در معرفی ارقام پرمحصولی مانند ریحان 3، یوسف، ارمغان و گوهران نقش پر رنگی داشته است.
از ابتدای سال 1403 به دلیل نبود نیروی متخصص (با بازنشسته شدن محقق مربوطه در سال 1402) انجام تحقیقات غلات در این ایستگاه متوقف شده است. با این حال از ابتدای سال 1403 تولید هستههای اولیه ارقام گندم دیم چون: صدرا، واران، هشترود، مهر، باران، هور، شالان، کریم و دهدشت و همچنین تکثیر و تولید طبقات بذری پرورش یک، دو و سه این ارقام در دستورکار این ایستگاه قرار گرفته است.
در بخش تحقیقات پنبه، علاوه بر تولید هسته بذری پنبه رقم شایان –بذر نوکلئوس پنبه- با استفاده از روش پدیگری- ماسال (انتخاب تک بوته)، طرح های پژوهشی در زمینه های به نژادی و بهزراعی مانند سازگاری و مقایسه عملکرد ژنوتیپ های جدید پنبه و تحقیقات کاربردی در زمینه تغذیه، تاریخ و تراکم مناسب کشت ارقام بویژه ارقام زودرس پنبه، راهکارهای عملی در جهت کاهش تاثیر تنش های محیطی بر عملکرد و اجزای عملکرد پنبه و بررسی علل مرتبط با بروز برخی از ناهنجاری های فیزیولوژیک در گیاه پنبه انجام گرفته یا در حال اجرا میباشد.
ایستگاه تحقیقات کشاورزی نیشابور علاوه بر امر پژوهش در حوزه محصولات زراعی، در قالب برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی کوتاه مدت ، آخرین دستاوردها و یافتههای تحقیقاتی خود را به کارشناسان، مروجان و بهره برداران حوزه کشاورزی انتقال می دهد. همچنین به منظور معرفی ارقام برتر محصولات زراعی (گندم، جو و پنبه) و شناساندن آخرین دستاوردهای فنآورانه تولید پایدار محصول، مبادرت به اجرای پروژههای تحقیقی-ترویجی و سایتهای الگویی در مزراع کشاورزان پیشرو مینماید و با همکاری مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و دعوت از کشاورزان علاقهمند، اقدام به آموزش و ترویج این دستاوردها مینماید. پژوهشگران این ایستگاه در قالب طرح محققان معین و برنامه یاوران تولید و با همکاری مسئولان، مروجان و کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان، بازدیدهای دورهای از مزارع بهرهبردارن داشته و ضمن بررسی مشکلات فنی تولید، راه حل های متناسب با شرایط اقلیمی، منطقه ای و زیست محیطی را جهت ارتقا عملکرد محصول ارائه می دهند. همچنین این ایستگاه نقش بارزی در برگزاری دوره های مختلف آموزش مهارتی کشاورزی به منظور ارتقای سطح دانش کشاورزی داشته است به گونه ای که در سال 1403 بالغ بر 516 نفر در این دوره ها شرکت و گواهینامه مهارتی دریافت داشته اند.
پرسنل پژوهشی، آموزشی و اداری ایستگاه
نام و نام خانوادگی: حمیدرضا مهرآبادی
سمت: رئیس ایستگاه
مدرک تحصیلی: دکتری
رشته تحصیلی:کشاورزی- گرایش زراعت
مرتبه علمی: عضو هیئت علمی- استادیار
پست الکترونیک: hr.mehrabadi@yahoo.com

نام و نام خانوادگی: داوود عربی
سمت: تکنسین غلات، مسئول امور مالی و اداری
مدرک تحصیلی: کاردانی
رشته تحصیلی: تولیدات زراعی- باغی
