به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی ، مسعود نجفی رئیس مرکز در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان خبر از انعقاد قرارداد پژوهشی مهم در حوزه زعفران داد. مسعود نجفی گفت : این قرارداد پژوهشی با موضوع((بررسی تغییرات فنولوژیکی زعفران با توجه به تغییر اقلیم در مزرعه و شرایط کنترل شده در ارائه راهکار جهت کاهش تاثیرات منفی تغییر اقلیم)) فیمابین مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی و سازمان جهاد کشاورزی استان منعقد شد .
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان گفت:بر اساس آخرین آمار رسمی سطح زیر کشت زعفران بالغ بر 121 هزار و 250 هکتار بوده و این سطح شغل و درآمد بیش از 120 هزار بهره بردار را تامین می کند که این مقدار با احتساب افراد خانواده کشاورز و اشتغال غیرمستقیم به چندین برابر افزایش می یابد . نظر به ویژگی منحصربفرد زعفران در خلق درآمد بالا با مصرف کم آب و بهره وری اقتصادی بالای آب و اشتغال زایی بالا در مناطق کم برخوردار استان، این محصول نقش بسیار مهمی در حفظ انسجام اجتماعی و تداوم زندگی در خراسان برخوردار بوده و محصول جایگزین مشخصی برای آن وجود ندارد .مسعود نجفی افزود:با توجه به تغییر اقلیم و پدیده مهاجرت زعفران به عرض های شمالی باید از هم اکنون نسبت به بررسی ابعاد این مهاجرت اقدام و تدابیر لازم برای سازگاری با این پدیده با کمترین هزینه را اتخاذ نمود .
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان ادامه داد: این طرح پژوهشی در سه فاز به مدت یک سال در سطح مزارع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اجرا خواهد شد . در فاز اول پهنه بندی اقلیمی کشت زعفران با استفاده از هوش مصنوعی بررسی و اجرا خواهد شد. در فاز دوم مقرر شده است که تحلیل تاثیر پارامترهای هواشناسی و تغییر اقلیم بر عملکرد و فنولوژی زعفران با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن به سازمان جهاد کشاورزی استان اعلام گردد و در فاز نهایی بررسی اثر تنش گرمایی بر زمان گلدهی و وزن کلاله زعفران در شرایط کنترل شده بررسی خواهد شد . مسعود نجفی در پایان بر لزوم ورود تحقیقات به عرصه در جهت حل مشکلات بخش اجرا اشاره کرد و گفت: سازمان تات بازویی علمی وزارت جهاد کشاورزی است و در صورتی می تواند بهره وری در تولید را افزایش دهد که در کنار بخش اجرا و در جهت حل مشکلات کلان کشاورزی کشور قرار گیرد .