به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی،مسعود نجف نجفی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: امنیـت غذایـی زیربنای امنیت اقتصـادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسـی کشـور اسـت و از ارکان حکمرانـی خـوب و عادلانه به شـمار میرود، بهطوریکه از منظـر ارزشهای بنیادیـن بهعنوان یکی از مهمترین حقـوق فـرد و جامعه محسـوب میشود. با ایـن نگاه، حقوق نسلهای آینـده از طریق حفاظـت از منابـع پایـه تولید و بهرهبرداری پایـدار از ایـن منابـع مدنظر قـرار میگیرد.
وی با اشاره به چهار رکن اصلی امنیت غذایی شامل فراهم بودن غذا، در دسترس بودن آنهم به لحاظ فیزیکی و هم به لحاظ اقتصادی، مصرف و سلامت غذا و ثبات و پایداری، گفت: کلیدیترین رکن در موضوع امنیت غذایی فراهم بودن آن است که متأثـر از سـه عامـل تولید، تجـارت و ذخیرهسازی اسـت؛ در دسترس بودن غذا و سهلالوصول بودن آن به لحاظ فیزیکی و هم ازنظر اقتصادی رکن دیگر است. بهبـود دسترسـی بـه غـذا تحـت تأثیـر عواملـی چـون ایجاد و توسـعه انـواع بـازار، دسترسـی تولیدکننـده و مصرفکننده بـه بـازار، قـدرت خریـد خانـوار، میـزان درآمـد و اشـتغال و پشـتیبانی از اقشـار آسیبپذیر اسـت که در بیـن این عوامل قـدرت خرید خانوار نقش بسـیار مهم و تعیینکنندهای دارد. البتـه در ایـن مقوله «دانشبنیان شـدن و تکمیل زنجیره ارزش غذا» نیز بسـیار حائـز اهمیـت است.
نجفی افزود: رکن دیگر امنیت غذایی مصرف و سلامت غذا اسـت که بـه الگوی مصـرف و ویژگیهای این الگـو وابسـته است. طراحـی ایـن الگو باید بـر مبنـای اصول علمـی تأمین مقادیر کافـی انرژی، پروتئیـن، ویتامیـن و عناصـر معدنی قیمت تمامشده سـبد غذایـی، ارتقای سلامت جامعه و ترکیب جمعیت باشـد. البته رعایت الگوی مصرف به معنی کممصرف کردن نیست بلکه باید مصرف بهاندازهای باشد که نیازهای سلولیمان برطرف شود. همچنین توجه به رکن ثبـات و پایداری در سـه رکن فراهمی، دسترسـی و مصرف هم ضروری است.
