شنبه, 25 اسفند 1403
 
  • ساعت : ۰۹:۱۳
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۱۲/۲۲ 
  • تعداد بازدید : 21
  • کد خبر : ۲۲۵۷۳۹
رئیس بخش تحقیقات چغندر قند مرکز :
افزایش ۳ برابری كشت پاییزه چغندرقند درخراسان‌رضوی

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان رضوی، مسعود احمدی رئیس بخش چغندرقند مرکز در روز مزرعه چغندر قند پاییزه که در صبحگاه امروز در ایستگاه تحقیقات شهید رضوی برگزار شد در جمع بهره برداران گفت:کشت پاییزه چغندرقند امسال ۲۸۰ هکتار و سال گذشته ۹۵ هکتار بوده است که نسبت به سال گذشته ۳ برابر افزایش یافته است .ولی هنوز در حوزه کشت این محصول به جایگاه واقعی نرسیدیم.

مسعود احمدی رئیس بخش تحقیقات چغندرقند مرکز گفت:روز انتقال یافته های تحقیقاتی با هدف معرفی ارقام ویژه مناطق و تاریخ های کاشت توسط محققان بخش تحقیقات چغندرقند با ارائه نتایج ۲۵ سال تحقیق در زمینه کشت پاییزه چغندرقند در یک روز ویژه بهره برداران ،کشاورزان استان برگزار شد. وی افزود:هدف اصلی از برگزاری جلسه بیان تفاوت ارقام کشت پاییزه با کشت های بهاره و اهمیت انتخاب رقم مناسب برای کشت است. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه در مرحله توسعه کشت‌های پاییزه چغندرقند هستیم ارائه یافته های تحقیقاتی این محصول برای توسعه آن ضروری است. 

مسعود احمدی ادامه داد:بررسی های علمی نشان می دهد که میزان مصرف آب در کشت پائیزه چغندرقند نسبت به کشت بهاره آن کاهش قابل ملاحظه ای دارد؛ به طور معمول نیاز آبی زراعت بهاره چغندرقند بین ۱۰ تا ۱۴ هزار متر مکعب در هکتار و در کشت پائیزه چغندرقند بین ۶ تا ۹ هزار متر مکعب در هکتار گزارش شده است.وی به وضعیت کشت چغندرقند پاییزه اشاره کرد و گفت: سطح زیر کشت چغندرقند پاییزه در سال ۱۳۹۲ حدود ۲ هزارهکتار بوده در حالیکه در سال جاری به حدود ۳۰ هزار هکتار  در کشور افزایش یافته است.

احمدی ادامه داد: اگر چه افزایش سطح زیر کشت با توجه به محدودیت منابع آبی جزو سیاست های وزارت جهاد کشاورزی نیست، بلکه جایگزینی آن با کشت بهاره چغندرقند مدنظر است و به عبارت دیگر، طی سنوات گذشته سطح زیر کشت چغندرقند بهاره کاهش یافته است و در عوض سطح زیر کشت چغندرقند پاییزه رشد مناسبی را تجربه کرده است.

وی دلیل این جایگزینی را مصرف بهینه آب در کشت پاییزه چغندرقند عنوان کرد و اضافه کرد: امکان کشت پاییزه این محصول در تمام مناطق کشور امکانپذیر نیست زیرا عوامل زیادی در تعیین استعداد یک منطقه برای توسعه کشت پاییزه نقش دارند که از جمله این عوامل سرمای منطقه مورد نظر در طول فصل زمستان، تعداد ساعت آفتابی در طول فصل بهار و مقدار و پراکنش بارندگی منطقه مورد نظر است. ولی خوشبختانه در استان خراسان رضوی شرایط برای کشت پاییزه این محصول استراتژیک فراهم است .

رئیس بخش تحقیقات چغندر قند مرکز تحقیقات خراسان رضوی گفت: با کشت پائیزه چغندر قند مقدار نیاز به آبیاری به خاطر استفاده از بارندگی‌ها در مقایسه با کشت بهاره به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد از این رو با توجه به کمبود آب در کشور، توسعه کشت پائیزه چغندر قند به جای کشت بهاره آن علاوه بر کاهش مصرف آب باعث افزایش درآمد کشاورزان، اشتغال زائی و فعالیت کارخانه‌های قند در ۲ فصل بهره برداری شده و با افزایش تولید شکر در داخل از واردات آن کاسته می‌شود.

مسعود احمدی با بیان اینکه این طرح با هدف افزایش تولید و صرفه جویی در مصرف آب در اراضی زیر کشت این محصول در حال اجراست یادآور شد: برهمین اساس در راستای توسعه کشت پائیزه چغندرقند در استان خراسان رضوی پروژه تحقیقاتی متعددی توسط بخش تحقیقات چغندرقند به انجام رسیده که طی آنها تاریخ مناسب کاشت و برداشت و همچنین ارقام مناسب کشت در منطقه تعیین شد.وی تاکید کرد: اطلاعات و دانش فنی به دست آمده از این پروژه‌های تحقیقاتی با همکاری مدیریت ترویج استان  و به صورت برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف، روز مزرعه، برشور و نشریه‌های ترویجی، برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی و همچنین اجرای سایت‌های الگویی به بهره برداران و کشاوزران منطقه منتقل شده است.

احمدی مهم‌ترین مزیت‌های کشت پائیزه چغندرقند را علاوه بر کاهش مصرف آب، نقش مثبت در تناوب، حاصلخیزی خاک، کاهش آفات و بیماری‌ها در محصولاتی که در تناوب با چغندرقند قرار می‌گیرند، افزایش درآمد کشاورزان، اشتغال زایی در منطقه، افزایش تولید شکر کارخانه‌های قند از طریق ۲ فصل بهره برداری و افزایش ضریب خود کفایی شکر در کشور عنوان کرد .

d4ca3ec1-ec87-4da7-8449-e027ac389501.jpg0cdf349a-31e5-4405-b0b4-17bf05b0d45b.jpg

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها

    مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی

    6.1.15.0
    V6.1.15.0