بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در سال 1371 فعالیت تحقیقاتی خود را با سه گروه تخصصی آغاز نمود. رسالت اصلی این بخش تحقیقات بنیادی و کاربردی در زمینه مهندسی کشاورزی می باشد. مهندسی کشاورزی، مهندسی تولید و فرآوری محصولات کشاورزی است. هدف اصلی این رشته بهبود اثربخشی و پایداری اقدامات کشاورزی در بستر فناوری است. گروههای تخصصی زیرمجموعه بخش عبارتند از:
1- مهندسی آبیاری و زهکشی
2- مهندسی صنایع غذایی و فناوری پس از برداشت
3- مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون
تعداد 17 نفر عضو هیات علمی با مدرک دکتری و فوق لیسانس در بخش اشتغال داشته و تاکنون در این بخش تعداد 200 طرح و پروژه تحقیقاتی اجرا گردیده و یا در حال انجام می باشد.
استراتژی در افق 1399-1410
- حفاظت از منابع آب و خاک و انرژی و محیط زیست و سرمایه برای پایداری تولید
- مشارکت تخصصهای ذیربط در راستای توجه به ذینفعان و ذیمدخلان
- تکمیل زنجیره ارزش و اشتغالزایی در تولید محصولات کشاورزی
- کاهش ارزبری بخش کشاورزی
- ایجاد و افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی
- انتقال و بومیسازی فناوریهای مهندسی کشاورزی
- کاهش اثرات مخاطرات و تغییرات اقلیمی
اهداف و وظایف
افزایش بهرهوری مصرف آب در مزارع و باغات استان
بهبود وضعیت و ضریب مکانیزاسیون در اراضی کشاورزی
کاهش ضایعات در مراحل قبل، حین و پس از برداشت محصولات کشاورزی
محورهاي تحقيقاتي
افزايش كارايي مصرف آب محصولات مختلف زراعي، باغي و گلخانهاي در استان با مديريت مناسب روشهاي آبياري سنتی و نوین
استفاده از آبهاي نامتعارف نظير آبهاي شور، پساب و فاضلاب در توليد محصولات كشاورزي
بهبود عمليات آمادهسازي خاك، كاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت
بهينهسازي بكارگيري انرژي در مراحل توليد محصولات كشاورزي
بررسي روشهاي مناسب فرآوري و تبديل محصولات كشاورزي
بهينهسازي روشهاي برداشت، جابجايي، درجهبندي، بوجاري، حمل و نقل، بستهبندي، خشككردن، انبارداري، نگهداري و توزيع محصولات كشاورزي
کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و تولید محصولات با ارزش افزوده بالا از آن
اهم يافتههاي تحقيقاتي
انتقال آخرین یافتههای پژوهشی در راستای بازبینی مطالعات سامانههای نوین آبیاری استان خراسان رضوی طی سالهای 1386 تا 1398
تحقيق و ترويج شيوههاي كاهش تلفات آب در روشهاي آبياري سطحي مانند روش آبياري جويچهاي يك در ميان، آبياري موجي و آبياري با كاهش دبي جريان
افزايش بهرهوري آب با كاربرد روش آبياري قطرهاي در زراعتهاي رديفي و صيفي و ترويج آن در سطح مزارع استان
طراحي و ساخت انطباقي کمباين جاندير 955 برای برداشت پنبه
طراحي، ساخت و توليد دستگاه پياز كار زعفران
طراحي، ساخت و ارزيابي خشككنهاي بستر ثابت و سيال براي ميوه و سبزيجات
ریزپوشانی ترکیبات موثره زعفران، ترکیبات آنتوسیانینی زرشک و گلبرگ زعفران
بهبود زمان مناسب برداشت، فرآوري، خشك كردن، نگهداري و بستهبندي عناب، زعفران، زرشك، انگور، آلو، سيب، گلابي، زردآلو و انار
بهينهسازي روشهاي توليد خشكبار
افزايش ماندگاري نان و توليد نانهاي تركيبي
توليد بهبود دهنده آرد گندمهاي سن زده ( ضعيف) به منظور تقويت آرد و استفاده درتوليد نان
تولید فیلم های بسته بندی از ضایعات محصولات کشاورزی
ساخت ورقه های ضد قارجی بر پایه رهایش کنترل شده اکسید سولفور برای افزایش ماندگاری میوه ها
تولید رنگ خوراکی پایدار از پوسته میگو
طراحی ، ساخت و ارزیابی پیاز کار زعفران ویژه مزارع تولید پیاز
طراحي، ساخت و ارزيابي سورتر پشت تراکتوري پياز زعفران
طراحی و ساخت خشک کن دانه هندوانه