به گزارش روابط عمومی سازمان تات، مسعود ترابی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: ارقام جدید ارزن با نامهای «مانا»، «آریا»، «صدرا»، «ماهور»، «سپهر» و «هامین» پس از انجام آزمایشهای سازگاری در مناطق مختلف کشور از جمله بیرجند، کرج، اصفهان و زابل اکنون در مرحله تولید بذر قرار دارند و آماده معرفی به کشاورزان هستند.
وی تاکید کرد: این پروژه با همکاری موسسه تحقیقات و اصلاح، تهیه نهال و بذر اجرا و در مناطق مذکور آزمایش شده است.
ترابی افزود: ارزنهای مرواریدی کاملا متفاوت از انواع ارزن معمولی موجود در ایران هستند و از نظر شکل و ویژگیهای ذاتی، برتری قابلتوجهی دارند.
وی با اشاره به سابقه محدود کشت ارزن مرواریدی در ایران افزود: پیشتر تنها یک رقم اصلاح شده از این گیاه با نام «مهران» و با عملکرد نسبتا پایین وجود داشت اما این ۶ رقم جدید برای نخستین بار در کشور معرفی شدند و قابلیت تولید دانه و علوفه دارند.
این کارشناس درباره فرآیند تولید این ارقام جدید بیان کرد: ژرمپلاسم (منابع ژنتیکی) این ارقام از مؤسسه تحقیقاتی «ایکریسات» هند وارد کشور شد، در ۶ سال اخیر، تحت فرآیندهای دقیق دستورزی و اصلاح ژنتیکی قرار گرفت و انتخاب آنها با هدف دستیابی به بهترین ویژگیهای زراعی انجام شده است.
تفاوت ارزن مرواریدی با معمولی
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش منابع طبیعی اصفهان با اشاره به تفاوتهای این ارقام ارزن گفت: ارزن مرواریدی از نظر ارتفاع، شکل خوشه و اندازه دانه کاملاً با ارزن معمولی متفاوت است، ارتفاع آن میتواند به ۲.۵ تا سه متر برسد، خوشهها بهصورت استوانهای و در پایین گیاه قرار دارند و دانهها نیز درشتتر هستند.
ترابی افزود: این گیاه قابلیت استفاده بهصورت دانهای برای تغذیه طیور، دام و انسان را دارد و همچنین بهعنوان علوفه میتواند جایگزین مناسبی برای ذرت باشد.
وی از دیگر مزیتهای این ارقام جدید را دوره رشد کوتاه آنها اعلام کرد و گفت: دوره رشد این ارقام بین ۷۰ تا ۸۰ روز یعنی ۳۰ تا ۴۰ روز کوتاهتر از ذرت است.
ترابی با اشاره به آزمایشهای سازگاری این ارقام اظهار داشت: این ارقام در چهار منطقه شامل اصفهان، کرج، بیرجند و زابل مورد آزمایش قرار گرفتند که در استان اصفهان بهترین نتایج را بدست آورد.
به گفته وی، این گیاه بهدلیل مقاومت بالا در برابر گرما و مصرف آب کمتر با شرایط اقلیمی اصفهان بسیار سازگار است.
مقاومت بالا در برابر آفات و بیماریها
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان گفت: گروه ارزنها بهطور کلی از مقاومت خوبی در برابر آفات و بیماریها برخوردارند و بیماری خاصی به جز ۲ نوع بیماری سیاهک در آن مشاهده نشده است که این مزیت، کشت آن را برای کشاورزان آسانتر میکند.
ترابی به ارزش غذایی این گیاه نیز اشاره کرد و افزود: ارزن مرواریدی بهدلیل داشتن مقادیر بالای کلسیم و آهن یکی از بهترین گزینهها برای تغذیه سالم محسوب میشود و بدون گلوتن میتواند برای افرادی که بیماری سلیاک دارند، مفید باشد.
وی درباره برنامههای توسعه و ترویج این ارقام توضیح داد: پس از آزمایشهای سازگاری، این ارقام جدید وارد مرحله تولید بذر شده و سپس در قالب مزارع نمایشی به کشاورزان معرفی میشوند تا ضمن آشنایی با ویژگیهای این محصول به کشت آن ترغیب شوند.
ترابی ادامه داد: این گیاه بهدلیل مصرف آب کمتر، مقاومت بالا در برابر گرما و رشد سریع، میتواند جایگزینی مناسب برای محصولات پرآب مانند ذرت باشد و با توجه به بحران کمآبی در کشور، نقش مهمی در مدیریت منابع آب و توسعه کشاورزی پایدار ایفا کند.
وی با تاکید بر اهمیت ترویج کشت این گیاه گفت: هنوز بستههای حمایتی مشخصی برای این محصول تدوین نشده است و انتظار میرود مسوولان وزارت جهاد کشاورزی و فعالان بخش خصوصی در آینده حمایتهای لازم را ارائه دهند.
به گزارش ایرنا، فعالیتهای پژوهشی و آموزشی استان اصفهان در زمینه کشاورزی و منابع طبیعی سابقه دیرینه دارد و به ترتیب به سال ۱۳۲۹ و ۱۳۵۰ بازمیگردد.
اکنون مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان از سه حوزه معاونت آموزش، معاونت پژوهش و فناوری و معاونت پشتیبانی و توسعه نیروی انسانی، هشت بخش تحقیقاتی و ۱۱ ایستگاه، پایگاه، مزرعه کشاورزی، دامپروری و آبخیزداری و امکانات آزمایشگاهی مختلفی تشکیل شده است و در راستای تحقق اهداف کلان سیاست توسعه کشاورزی کشور فعالیت دارد.