Saturday, December 21, 2024

معرفی ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی سبزوار

معرفی ایستگاه:

     ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سبزوار در سال 1347 تقریبا هم‌زمان با تشکیل موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور تاسیس و فعالیت خود را با تثبیت شن‌های روان در منطقه حارث آباد آغاز نمود. با توجه به اهمیت موضوع در آن زمان این ایستگاه به سرعت تجهیز و راه اندازی شد به نحوی که پس از مدت کوتاهی به عنوان یکی از معتبرترین مراکز پژوهشی و آموزشی در زمینه تثبیت شن و کویرزدایی درآمد .

     تا قبل از ادغام وزارتین جهادسازندگی و کشاورزی، فعالیت‌های تحقیقاتی این ایستگاه متمرکز به تحقیقاتِ بیابان، جنگل و مرتع بود، که بعد از ادغام، فعالیت‌هایِ پژوهشیِ مرتبط با دام، حفاظت خاک و آبخیزداری و کشاورزی نیز به آن افزوده شد. از نیمه دوم سال 1394، مسئولیت آموزش کشاورزی و منابع طبیعی نیز به این ایستگاه محول و نام آن به ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تغییر یافت.

     در حال حاضر علاوه بر اداره‌ی مرکزی ایستگاه، که دارای کتابخانه، آزمایشگاه، اتاق کار محققین، واحد اسکان سرایداری، سالن کنفرانس مجهز به ویدیو پرژکتور، اینترنت پر سرعت، پارکینگ، نمازخانه و ... می‌باشد،سه پایگاه پژوهشی-آموزشی زیر، عرصه‌های مناسبِ تحقیقاتی و آموزشی ایستگاه را نیز شامل می‌شوند.

· پایگاه پژوهشی- آموزشی اسرار:

      این پایگاه از 11 هکتار زمین حصار کشی شده برخوردار است که بیش از نیمی از این مساحت را اراضی قابل کشت برای اجرای طرح‌های پژوهشی مرتبط با کشاورزی، مرتعی و دارویی شامل می‌شود. سایر امکانات پایگاه اسرار شامل یک حلقه چاه با اجازه‌ی بهره‌برداری 12 لیتر در ثانیه و شوری 4 دسی زیمنس بر متر، استخر دو منظوره ذخیره آب و پرورش آّبزیان، بسترهای ایجاد خزانه، انبار، گلخانه، فضاهای مسقف و روباز، ساختمان اداری، ساختمان سرایداری، خانه کارگری، کلاس آموزشی و سالنی بزرگ همچنین تراکتور و تعدادی ادوات دنباله بند می باشد که در 2کیلومتری جنوب شهر سبزوار واقع شده است.

· پایگاه پژوهشی آموزشی حارث آباد: 

     این پایگاه با مساحتی حدود 15 هکتار از حدود 11 هکتار زمین قابل کشت برای اجرای طرح‌های تحقیقات کشاورزی برخوردار است. سایر امکانات پایگاه حارث آباد شامل یک حلقه چاه با دبی 12 لیتر در ثانیه و شوری حدود 11 دسی زیمنس بر متر، استخر دو منظوره ذخیره آب و پرورش آّبزیان، ساختمان اداری، ساختمان سرایداری، انبار، گلخانه، بسترهای مناسب برای بررسی های بیابان و تثبیت شن، خانه کارگری، هانکارد، بسترهای ایجاد خزانه، کلکسیونی از گیاهان مرتعی و جنگلی و همچنین تراکتور و تعدادی ادوات دنباله بند می باشد این پایگاه که جزو اولین ایستگاه‌های پژوهشی در کشور است، مکان مناسبی برای تحقیق در شرایط بیابانی و شور است که در 10 کیلومتری جنوب شهر سبزوار واقع شده است.

· پایگاه پژوهشی، آموزشی و ترویجی آبخوانداری سبزوار:

     پایگاه آبخوانداری سبزوار در سال 1374 مطالعه و تأسیس شده است و در حدود 45 کیلومتری غرب شهر سبزوار در حوزه آبخیز کلاته سادات در مسیر جاده  ترانزیتی سبزوار به تهران ، در دامنه جنوبی رشته کوه های جغتای و بر روی سرزمین آبرفتی منطقه قرار گرفته است که مشتمل بر دو فاز 1 و 2 به مساحت تقریبی 4300 هکتار می باشد

      عمده فعالیتهای این پایگاه بر کنترل سیلاب های فصلی و مخرب دو زیرحوزه بفره و کلاته سادات از حوزه بزرگ کالشور سبزوار متمرکز است. مجموعه خاکریزها و کانال‌های پخش سیلاب بر روی واحد فیزیوگرافی مخروط افکنه سنگریزه دار ایجاد شده است تا سیلاب کنترل شده در کوتاه‌ترین زمان ممکن نفوذ کرده و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی را برای چاه‌های آب شرب شهرستان و قنوات محل، انجام دهد. حداكثر دبي لحظه ای ساليانه در حوزه با دوره برگشت 2 ساله، 28 متر مكعب در ثانيه برآورد شده است. متوسط بارش سالانه در حوزه 239 ميلي متر و متوسط سالانه تبخير و تعرق  پتانسيل آن، 1033 ميليمتر در سال مي باشد.

امکانات ایستگاه:

     ساختمان اداری و نگهبانی ، محدوده فنس کشی شده و محصور 4 هکتار، به علاوه حدود 4 هکتار حفاظت شده در مجاور این منطقه که به کلکسیون گونه های انار و گیاهان غیر مثمر دیگر اختصاص یافته است. هانگارد و انبار ، مالکیت 23 ساعت از قنات کلاته سادات در مدار 12 شبانه‌روز با دبی متوسط 8 لیتر در ثانیه، برق سه فاز و بلوار کشی و سیستم روشنایی محوطه 4 هکتاری، ایستگاه هواشناسی کشاورزی فعال، استخر سطحی ذخیره آب سیمانی به حجم 9 هزار لیتر، استخر بتنی مسلح زیرزمینی به حجم 450000 لیتر، خط انتقال آب از پایین دست زمینهای کشاورزی روستا تا استخر ذخیره آب به طول 4 کیلومتر، 2500هکتار عرصه پخش سیلاب در دو فاز و یک میان فاز شامل 33 خاکریز پخش سیلاب، 2 تورکینست، 3 کانال آبرسان، 8 کف بند و ده ها دهانه آبگیر از امکانات و تأسیسات این پایگاه می باشد.

طرح ها و پروژه های تحقیقاتی در حال اجرای همکاران ایستگاه  

· تلفيق تکنيکهاي سنجش از دور و نزديک در ارزيابي وضعيت شوري خاک باغات پسته

· ارزيابي اثر تاريخ کاشت و مديريت کودي بر عملکرد و ميزان بروز عارضه قرمزي برگ پنبه

· اثر مواد بهساز متفاوت خاک بر آبشويي نمک‌ها در باغات پسته (مطالعه موردي: مرتاضيه - استان يزد)

· مقاومت به تنش شوري هيبريدهاي جديد زنبق ريزومي جهت کاربرد در فضاي سبزشهري

· غربالگري ژرم پلاسم کينوا جهت شناسايي ژنوتيپ هاي سازگار متحمل به شوري با دوره رسيدگي متفاوت

·
ارزيابي نهايي عملکرد و پايداري لاين هاي اميد بخش کينوا در شرايط شور

· مقايسه کمي و کيفي علوفه برخي گونه هاي شورزيست در استانهاي يزد و خراسان رضوي

· ارزيابي و تعيين ارزش زراعي برخي ژنوتيپ هاي جديد و ممتاز پنبه (ديپلوئيد)

· ارزيابي مقدماتي پايه هاي پسته در شرايط شور

· بررسي تنوع و ساختار ژنتيکي بلندمازو در جنگلهاي شمال (فاز دوم)

پژوهشگران ایستگاه:

 

رئیس ایستگاه

 

 

محقق هیات علمی  

نام:  یوسف

نام خانوادگی : هاشمی‌نژاد             

مدرک تحصیلی: دکتری تخصصی

رشته تحصیلی: فیزیک و حفاظت خاک

پست الکترونیکی: hasheminejhad@gmail.com

 

محقق هیات علمی  

نام: مجید

نام خانوادگی: الداغی

مدرک تحصیلی:  دکتری تخصصی

رشته تحصیلی:  بیماری‌شناسی گیاهی

پست الکترونیک:  m_aldaghi@yahoo.com

 

 

 



6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0